Liberaalin paasausta

Demokratia 101 - miksi Trump voitti?

Jos lainaisin facebookista kymmenen ensimmäistä Yhdysvaltojen vaaleihin liittyvää kirjoitusta, voisi sen tiivistää seuraavaksi sanapariksi: geneeristä kauhistelua. Jotkut (minä mukaan lukien) veikkasivat Trumpin voittavan, vaikka gallupit ja 2012 vaalit täysin oikein saanut http://fivethirtyeight.com/ veikkasivatkin vahvasti Clintonille voittoa. Scott Adams osasi ennustaa vaalien tulokset täysin oikein ihan esivaalien alusta asti. Hänen blogistaan kannattaa lukea millä tavalla hän ennusteisiinsa päätyi: http://blog.dilbert.com/ Useat ihmiset tulevat varmasti pitämään tulosta demokratian epäonnistumisena, mutta mitkä oikeasti ovat syyt Trumpin voitolle? Näitä on nähdäkseni kaksi: Trumpin loistavat suostuttelutaidot ja Clintonin kampanjan (ja median) vastavedot näihin. 

Trump on tehnyt bisnestä koko uransa, ja varsinkin kiinteistöbisneksessä pitää osata vetää oikeista naruista, jotta saa ihmiset suostuteltua talokaupoille. Trump on suostutellut koko ikänsä ja samalla rakentanut itsestään brändin. Trump tiesi hyvin mikä hänen kohderyhmänsä on, ja millä vaaliteemoilla kohderyhmän kanssa saadaan äänistä diili aikaiseksi. Siinä Trump onnistui erinomaisesti, kuten vaalitulos meille kertookin. Trump käytti myös julkisuutta taitavasti hyväkseen; jokainen epäkorrekti tölväisy sai suuren huomion ja sitä käsiteltiin laajasti mediassa.

Tästä pääsemmekin toiseen osaan Trumpin menestystä: Clintonin kampanjan ja median reaktioihin näihin tölväisyihin. Media koko vaalien ajan pelasi enimmäkseen Trumpin pussiin toimillaan. Tölväisystä saatava huomio oli markkinointia tälle omalle kohderyhmälle, ja sen hyödyt olivat varmasti suuremmat kuin Clintonia äänestäneiden kauhistuminen tai mahdollisesti menetetyt äänet. Ajan kanssa mediakentästä näki selvästi sen olevan puolueellinen. Tämä varmasti vaikutti isoon osaan äänestäjistä, jotka eivät ole päättäneet kantaansa. Kuka jaksaa päivästä toiseen lukea, että on jollain tavalla "deplorable" jos kannattaa Trumpia. Median puolueellisuus auttoi Trumpia vaaleissa nimenomaan itsenäisten äänestäjien keskuudessa.

Clintonin kampanja yritti tehdä pelottelusta voittavaa strategiaa. Median puolueellisuus auttoi tässä, koska se vahvisti Clintonin kampanjan sanomaa hänen omalle kohderyhmälleen. Olen nähnyt lukemattoman määrän suomalaisiakin ihmisiä, jotka ihan vakavasti kuvittelevat Trumpin aloittavan ydinohjusten ampumisen ympäri maailmaa välittömästi tuloksen varmistuessa tai viimeistään, kun jonkun toisen maan presidentti kuittailee hänelle jostain. Vaikka Trumpin kampanja lähti liikkeelle kovilla kannoilla tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan, alkoi Trump vaalipäivän lähestyessä toistuvasti puhumaan siitä, kuinka hän presidentiksi valitessaan olisi koko kansan puolella. Tämä viesti toimi vastaiskuna Clintonin kampanjan pelottelustrategialle. Lopputuloksen näimmekin jo vaaleissa. 

Miten ihmiset voivat sitten jatkossa tahtoessaan estää Brexitejä ja uusia Trumpeja? Käyttäytymällä asiallisesti toisenlaisia arvoja ja mielipiteitä omaavia ihmisiä kohtaan. Jos "vääriä" mielipiteitä esittävät kanssaihmiset pitää lähinnä poistaa tai ainakin hiljentää, on jo erittäin suuresti syyllinen näihin tapahtumiin. Jos media ja Clintonin kannattajat olisivat suhtautuneet Trumpiin vakavasti, olleet aidosti kiinnostuneita hänen kannattajakuntansa ongelmista ja pyrkinyt löytämään tapoja, joilla omassa kampanjassa oltaisiin voitu huomioida heidät, olisi vaalit voineet kääntyä toisinpäin. Vakava ja kunnioittava suhtautuminen vastapuolen äänestäjiin saattaa tuoda heitä oman ehdokkaan piiriin, mutta halveksien ja naureskellen he eivät ainakaan tule.

Loppukaneettina; toivon todella, että Saarikosken pariskunta lähetetään ulkomaankomennukseltaan Suomeen. Hesarin ja Ylen uutisointi on ollut puolueellisuudessaan uskomatonta roskaa. Jos kyseiset instanssit haluavat että ne otetaan kotimaan uutisissa jatkossakin vakavasti, olisi jonkinlainen kasvojen pesu kyseisille mediataloille tarpeen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat