*

Liberaalin paasausta

Kaikki blogit puheenaiheesta Taloustiede

Nobelin uusin muistopalkinto

Ote blogistani maaliskuussa 2016  

"Perinteinen taloustiede olettaa, että olemme rationaalisia toimijoita. Jo uransa alussa Thaler oivalsi, ettemme ole tällaisia automaatteja tai robotteja. Perinteisen, järkevyyteen perustuvan taloustieteen vastaisesti sorrumme kaikenlaisiin vinoutumiin emmekä tee järkeviä päätöksiä. Käyttäydymme siis väärin". Käyttäytymistaloustiede:  

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213400-kontekstiharhoja

 

 

Tiedettä politiikan puolesta?

Uskomatonta, että nyt löytyy rahaa taloustieteellisen "huippuyksikön" perustamiselle. Eikö olemassa olevilla tiedeyksiköillä olisi potentiaalia kehittyä? Tämä yksikkö perustetaan, jotta saadaan "oikeanlaisia tuloksia". Onko tieteen kanssa mitään tekemistä kun yksikköä perustellaan mm. sillä, että tarvitaan tietoa "kikyn ja soten" tueksi. Tieteellinen kehitys on hukassa, kun hallitus alkaa ohjailla  tutkimuksen suuntaamista. Pelottavaa, kirjoittaisi Orwell.

Valtion velka venyy ja paukkuu kuin hallituksen henkselit ja purukumi

Valtiovarainministeri Petteri Orpo iloitsi torstaina siitä, että valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvio on enää 2,96 miljardia alijäämäinen. Tästä hallitus kiittää yskimällä käyntiin lähtenyttä talouskasvua, josta se mielellään ottaa kunnian itselleen. 

Henkselien paukutteluun ei ole kuitenkaan aihetta, sillä velkaantumisen hidastuminen on saatu aikaan hurjilla leikkauksilla, jotka ovat koetelleet niin yliopistoja kuin sosiaaliturvaakin.

Markus Jäntin lähtö, taloustiede ja lukukausimaksut

Tällä viikolla olemme saaneet lukea lehdistä dramaattisesta välikohtauksesta Taloustieteellisen yhdistyksen seminaarissa. Lukukausimaksuja koskeva keskustelu muuttui riidaksi kun Markus Jäntti arvosteli Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijoita opportunismista. Etlan Niku Määttänen ja Vesa Vihriälä olivat nimittäin väittäneet maaliskuisessa raportissaan, että yliopistojen lukukausimaksut eivät heikennä mahdollisuuksien tasa-arvoa. Määttänen ja Vihriälä loukkaantuivat Jäntin kritiikistä.

Taloustieteen kolmas sisarus

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että taloustiede on epäonnistunut tiede ja että sillä on paha kaksoisveli. Tänään luin, että feminismi saapui Suomen talous­keskusteluun (HS 16.1.2016), joka siis tarkoittaa kolmatta, eri lähtökohdista samoja asioita tutkivaa tiedettä.

Sixten kuin ”sixteen”

Filosofisesti katsoen raha ja talous ovat eri asioita. Raha on pelkkä vaihdon väline ja arvon mitta sekä säilyttäjä. Mutta taloudesta onkin vaikeampi sanoa, mitä se on. Ilmiönä talous on metafyysinen: uskomusten, sopimusten ja ennusteiden varainen. Tämä tekee myös taloustieteistä metafysiikkaa ja taloustieteilijöistä eräänlaisia kristallipalloon tuijottajia. Varsinaisia meedioita sanan ’välittämistä’ tarkoittavassa merkityksessä taloustieteilijöistä tulee silloin, kun he tieteellään vaikuttavat talouden kulkuun.

Thomas Piketty: kurpitsanaamio vai täytetty ankka?

Thomas Piketty on ranskalainen taloustieteilijä, jonka pääteoksena pidetty Pääoma 2000-luvulla ilmestyi tänä vuonna suomeksi (Into 2016). Alun perin vuonna 2013 julkaistun teoksen kansipaperissa komeilevat nobelisti Paul Krugmanin ylväät sanat: ”Piketty on muuttanut tapamme puhua taloudesta.

Taloustiede ei ole tiede 4

Holmström: 

Vienti on meidän tulonlähteemme ja se kertoo, mihin meillä on varaa. Me emme pysty sisämarkkinoilla tuottamaan hyvinvointitasoamme. 

Krugman: 

Vientiä tarvitaan vain tuonnin mahdollistamiseksi.

 

Osa 3: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/226042-taloustiede-ei-ole...

Julkisen talouden tila ei ole mielipidekysymys

Talous on yhteiskunnallisen keskustelun kestoaiheita. Tasaisin väliajoin viriää keskustelua julkisen talouden tasapainottamisen tarpeesta. Niin mieletöntä kuin se onkin, joskus kirjoitetaan siihen sävyyn, että julkisen talouden tilannekuva olisi jonkinlainen mielipidekysymys. Se ei ole.

Onko taloustiede tiedettä?

Tuosta aiheesta on aika paljon kiistaa. Monet väittävät ettei nykyinen huuhaa taloustiede täytä mitään tieteen tuntomerkkejä. He ovat väärässä. Taloustiede on aivan samanlaista kuin muutkin tieteet, ei siinä mitään eroa ole.
esim tähtitiede.
1. Aksiooma. Jumala on luonut maan kaikkeuden keskipisteeksi ja ihmisen luomakunnan kruunuksi.
-> kehitetään teoria joka vahvistaa näkemyksen
2. tulee uusi, havaintoihin pohjaava teoria, maa kiertää aurinkoa.

-> luodaan edistyneempi matematiikka joka kumoaa harhaopin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä